На питання «Як зробити сир в домашніх умовах?» Гугл видасть вам дуже багато відповідей та рецептів приготування сиру. У кожному з посилань буде присутнє таке слово, яке злегка лякає «фермент». Але боятися не варто. Справжній домашній сир, корисний і смачний, можна приготувати лише за допомогою цього загадкового порошку.
Ферменти для виготовлення сирів бувають трьох видів. Найпоширеніший з них має тваринне походження і називається "сичужний фермент". Він виготовляється зі шлунків тварин, курей, овець, свиней чи корів. Саме цей вид ферменту дозволить вам створити повністю натуральний сир без застосування будь-якої хімії. Але й має свої недоліки. Насамперед – короткий термін зберігання як самого порошку, так і сиру, який з нього зробили. Також, при недотриманні пропорцій, вказаних у рецепті, є шанс отримати сир "з гіркуватістю", а це вже буде смак на любителя. Переваги натурального сичужного ферменту криються у відносній дешевизні та беззастережній натуральності продукту, виробленого за його допомогою.
Один з менш примхливих видів ферментів для сирів – штучний пепсин, який ще називають «хімозин». Довго зберігається, легко переносить транспортування у спеку і дає практично 100% гарантію отримання сиру потрібного смаку та консистенції. Але, потрібно враховувати, що продукт, отриманий за допомогою хімозину, буде штучним. Тобто ви ризикуєте отримати магазинний сир у домашніх умовах. Так як саме цей фермент найчастіше використовується при заводському виготовленні сирів найбільшими виробниками. Дана речовина рекомендується застосовувати початківцям сироділам, щоб отриманий результат збігся з очікуваннями і новачок не зупинився на досягнутому.
Третя група ферментів об'єднана назвою «рослинні ферменти для сирів». Купити їх, як і інші види ферментів, можна в нашому спеціалізованому інтернет-магазині. Рослинне походження цих ферментів, дає можливість поласувати сиром вегетаріанцям, веганам і людям, що постять. Тому що, завдяки йому, можна зробити сир із соєвого молока та інших аналогічних продуктів. Зі звичайним молоком вони також добре вступають у реакцію. Переваги цього ферменту в тому, що він коштує недорого, часто зустрічається у продажу та має абсолютно натуральне походження. Сири з такого ферменту довго зберігаються і мають право називатися "кошерними». Виготовляються рослинні ферменти для сиру із спеціального харчового гриба, який має відмінні молокозгортальні властивості, ідентичні властивостям сичужних ферментів.
Основна функція ферментів, розщепити молоко і згорнути його молекули навколо своїх. А основне завдання домашнього сировару створити смачний, натуральний сир, яким можна нагодувати сім'ю, пригостити дітей, гостей та родичів. Головне, у цій серйозній справі, правильно вибирати продукти та супутні товари для сироваріння.